2022-03-23 07:20:20• hírek • Agerpres

Iohannis: A NATO fokozott jelenlétére van szükség Romániában és a Fekete-tenger térségében

A NATO fokozott jelenlétére van szükség Romániában és a Fekete-tenger térségében az orosz agresszióra adott "szigorúan védekező jellegű" válaszlépésként - jelentette ki kedden Klaus Iohannis.

Az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón a román államfő a keleti szárny jelentős megerősítését sürgette, hangsúlyozva az egységes és megerősített előretolt jelenlét fontosságát. "A szövetségesek fokozott katonai jelenlétére van szükség Romániában és a fekete-tengeri térségben az orosz agresszióra adott szigorúan védekező válaszlépésként" - fogalmazott.


Az elnök hangsúlyozta a NATO romániai harccsoportja mielőbbi létrehozásának fontosságát. "Azonnali intézkedésekre van szükség, és én ezt fogom szorgalmazni a csütörtökön Brüsszelben sorra kerülő NATO-csúcstalálkozón is" - nyomatékosította.


Rámutatott, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden európai látogatása és a NATO-csúcson való részvétele is igazolja a szövetséges országok egységét és szolidaritását, illetve az Egyesült Államok elkötelezettségét a térség biztonságának támogatása mellett.


Iohannis elmondta, lengyel hivatali kollégájával beszéltek arról is, hogy mindkét ország támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia európai uniós csatlakozását, és tenni fognak e cél megvalósulása érdekében. Tárgyaltak az orosz agresszió kiváltotta humanitárius válságról is, arról, hogy milyen intézkedéseket hozott a két ország az ukrajnai menekülthullám kezelésére. Iohannis rámutatott, a kétoldalú kapcsolatok tekintetében Románia és Lengyelország célja, hogy a szoros biztonsági együttműködés erős és gyümölcsöző gazdasági együttműködéssel egészüljön ki. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: